ΦΟΒΟΣ

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Είναι ένας μηχανισμός προστασίας του οργανισμού. Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου ή του κοινωνικού συνόλου.

Η διαφορά του φόβου από τη φοβία που αισθάνεται ένα άτομο είναι ίσως το πρώτο στάδιο, το επόμενο στάδιο είναι η αποδοχή.
Η αντίδραση στο ερέθισμα που οδηγεί στη ενεργοποίηση του φόβου δεν είναι δεδομένη.
 Ο φόβος παραλύει την κοινωνία. Την καθιστά ανίκανη να επιλύσει τις συγκρούσεις και τις καταστάσεις κρίσης.


Η λέξη προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, όπου δήλωνε τη φυγή και τον πανικό που έτρεπε σε φυγή, αρχ. φέβομαι = τρέπομαι σε φυγή, φεύγω τρομοκρατημένος καθώς η αρχική της σημασία στον Όμηρο ήταν η πανικόβλητη φυγή από το πεδίο της μάχης (Μπαμπινιώτης). Σταδιακά η σημασία της λέξης αμβλύνθηκε περιγράφοντας ένα γενικότερο συναίσθημα, που στην ηπιότερη του μορφή χαρακτήριζε την αμφιβολία.

Καλός ήρθες φίλε αναγνώστη στο ποιο κοινό συναίσθημα των ημερών, ένα συναίσθημα που αποβλακώνει το μυαλό, κάνοντάς μας άβουλα κατευθυνόμενα ζώα. Ο φόβος, ένα Γαλλικό κλειδί το οποίο ρυθμίζει την ενεργητικότητα του μυαλού των ανθρώπων και ταυτόχρονα ενημερώνει τους χειριστές του κλειδιού για τις πιθανές επιλογές των ανθρώπων στο μέλλον με μεγάλη επιτυχία!! Έχει χρησιμοποιηθεί από τυράννους κατά την αρχαιότητα και από φαινομενικούς Δημοκράτες έως τις μέρες μας. Πάμε να δούμε τους βασικούς πυλώνες του φόβου της νεοελληνικής πραγματικότητας, πάνω στους οποίους χτίζεται η νέα φοβισμένη Ελλάδα! Πρέπει να τονίσω ότι οι κύριοι αρωγοί στην καμπάνια του φόβου είναι τα εξαγορασμένα ΜΜΕ της γνωστής "πλατφόρμας", τα οποία συνειδητά και βάσει προτύπου μετατρέπουν την είδηση σε καθαρή προπαγάνδα του φόβου. Υπάρχει επίσης η ανεξάρτητη δημοσιογραφία η οποία υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων αναγκάζεται για χάρη κάποιων επιπρόσθετων εσόδων να υποκύψει στην κιτρινίλα και την τρομοκρατία...

 Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης προβάλλεται από τα ΜΜΕ ως επιβεβαιωμένος προφήτης, με το θρασύτατο ανάλγητο ύφος χιλίων καρδιναλίων, ότι κοιτάξτε κύριοι εγώ σας τα έλεγα για όλη αυτή την ριζοσπαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να τα αρνητικά αποτελέσματα! Ανέβηκαν τα spreads δανεισμού της χώρας, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για ζεστό χρήμα....Επίσης το χρηματιστήριο Αθηνών έπιασε πάτο! Τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν το γεγονός του λαϊκισμού, για αρκετό χρονικό διάστημα, των ομόσταυλων του κ. Γεωργιάδη περί τέλους των μνημονίων και της δήθεν οικονομικής ανάπτυξης που έχουμε λυσάξει της πείνας να την περιμένουμε. Όλα αυτά την ώρα που είναι στα σκαριά άλλο ένα μνημόνιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από καιρό... Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, και άλλους παρόμοιους, οι συγκυβερνώντες παραπληροφορώντας το κοινό κάνοντας το άσπρο μαύρο, ενισχύοντας την ανασφάλεια και την σύγχυση του κοινωνικού συνόλου μουδιάζοντας την συνείδησή του, ακινητοποιώντας τα αντανακλαστικά του, ούτως ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή "αλλαγή πλεύσης",όποια και να είναι αυτή... Ξύπνα, μη φοβάσαι!


     ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Τόσα και τόσα τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν σε αυτή την χώρα, θρηνούμε 2500 νεκρούς κάθε χρόνο, όμως η ανεξάρτητη αντικειμενική δημοσιογραφία των ΜΜΕ επέλεξε δυο συγκεκριμένα, αυτό της Εγνατίας οδού και το άλλο στην Πέτρου Ράλλη, για να τοποθετήσει στην κορυφή των ειδήσεων. Πράγματι και τα δυο τροχαία είναι τραγικά και πολύνεκρα δεν χωρά αμφιβολία. Το περίεργο δεν είναι ότι τοποθετήθηκαν στην κορυφή των ειδήσεων, δεν συμβαίνουν συχνά τέτοια δυστυχήματα στην Ελλάδα, σύμφωνοι. Το περίεργο είναι το χρονικό διάστημα που έμειναν στην κορυφή της επικαιρότητας καταλαμβάνοντας αρκετό χρόνο από τα δελτία ειδήσεων, αφήνοντας ελάχιστο ή και καθόλου για άλλες ειδήσεις...που ίσως μας ενδιέφεραν εξίσου...! Όσα ρεπορτάζ παρακολούθησα σε όποιο κανάλι ή site και αν κοίταξα για τα δυο αυτά δυστυχήματα, όλα μα όλα, τόνιζαν το γεγονός ότι οι οδηγοί που εμπλέκονται ενεργά είναι αλλοδαποί. Στο ανεκπαίδευτο φοβισμένο μυαλό του πολίτη, ο οποίος πιστεύει ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς όταν οδηγούν Έλληνες, μοιάζουν εισβολή από τον Άρη τα δυο αυτά δυστυχήματα και οι πιθανότατα υπαίτιοι αυτών Αρειανοί!! Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κατ'αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, έννοιες που μας έχουν "φυτευτεί" στα σχολικά θρανία μαθαίνοντας λάθος την Ιστορία. Τοποθετούν δηλαδή λέξεις κλειδιά πίσω από την κύρια είδηση, τονίζοντας τις λέξεις αυτές ξανά και ξανά! Έτσι πετυχαίνουν την διαβίβαση του μηνύματος, τεχνική η οποία επινοήθηκε από διαφημιστές προώθησης προϊόντων και ακολουθήθηκε ευρέως, εφ'όσον διαπιστώθηκε ότι είχε επιτυχία...!
Η ενημέρωση στην Ελλάδα μοιάζει με ταινία του Stanley Kubrick στην υπηρεσία της πολιτικής της διαφθοράς και της διαπλοκής. Συνεπώς αντί να προσφέρει έφορο έδαφος για την καλλιέργεια της ανθρώπινης εποικοδομητικής σκέψης, εκπέμπει την ζάλη της προπαγάνδας του ΦΟΒΟΥ. Ξύπνα, μη φοβάσαι! 

Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται εκεί έξω, αλλά τα ψέματα είναι μέσα στο κεφάλι σου.

Terry Pratchett, 1948-, Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άντλησα πληροφορίες από: el.science.wikia.com, www.asprilexi.com


                                                               -Ο Προχειρογράφος-

Σχόλια